UNP-Malaysia bakal Perkuat Kerjasama Bilateral Program Degree dan Magang Mahasiswa

Kerjasama antara Universitas Negeri Padang dan Malaysia dalam bidang pendidikan tinggi bakal terjalin erat dimasa mendatang.

Dalam kerangka kerjasama dibawah koordinasi Kedutaan Besar Malaysia Jakarta, Penasehat Kedutaan bidang Pendidikan, Mohd Hidayat Bin Mohd Sauffi jajaki perancangan kerjasama dengan Rektor UNP, Prof Ganefri, PhD.

"Langkah awal, telah terjalin komunikasi antara Rektor UNP dengan pihak Kedubes setelah Mohd Hidayat selaku penasehat pendidikan kedutaan beraudiensi, Senin (3/9) kemarin," ujar Wakil Rektor UNP, Prof Syahrial Bakhtiar, Selasa (4/9).

aaa

Dikatakan WR4 UNP, Rektor maupun pihak Kedubes Malaysia sama-sama ingin meningkatkan kerjasama dalam bidang kurikulum dan pertukaran mahasiswa dengan perguruan tinggi di Malaysia.

Sementara itu, Mohd Hidayat Bin Mohd Sauffi menjelaskan sebagai generasi penerus bangsa kedua negara serumpun mesti saling belajar dari masing-masing negara, diantarnya melalui pertukaran mahasiswa dengan "Degree Program" atau magang.

"Terlebih lagi dengan diberikanya gelar kehormatan Doktor Honoris Causa (HC) kepada Datuk Sri Anwar Ibrahim oleh UNP pada bulan Oktober tahun ini, akan membuka peluang UNP lebih dikenal masyarakat Malaysia," ujar Mohd Hidayat.

Turut hadir dalam pertemuan itu audiensi Penasehat Pendidikan Kedubes Malaysia, Jakarta itu, Wakil Rektor 1 UNP, Prof Yunia Wardi, WR4, Prof Syahrial Bakhtiar dan Direktur Pascasarjana UNP, Prof Yenni Rozimela. (Humas UNP)